Enerzijds doet de opwarming meer water verdampen. Als er meer water in de lucht hangt, valt er meer regen, of sneeuw. Meer regen betekent meer luchtcirculatie, ofwel meer wind en meer stormweer. Meer regen en smeltwater betekenen ook meer erosie.

Anderzijds bestaat de landmassa op onze aarde uit enkele continentale platen, die aan de buitenkant van de aardbol ‘drijven’ en hier en daar tegen elkaar duwen. Waar ze tegen elkaar duwen, ontstaan er breuklijnen.
Door de opwarming van de aarde komt er meer beweging in die platen. De Europese continentale plaat bijvoorbeeld torst in het Noorden een massa ijs, waardoor ze daar wat dieper ligt. Wanneer dat ijs smelt, komt het noordelijk gedeelte van de plaat terug wat hoger te liggen.

Door die platenbeweging komen er meer aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Dit laatste ook omdat de aardkorst minder afgekoeld wordt.

In het verleden heeft onze aardbol dit fenomeen nog meegemaakt. Maar nooit in dit tempo. De natuur zal ongetwijfeld wel een nieuw evenwicht vinden. Vraag is of dat nieuw evenwicht leefbaar is voor ‘de mens’.

 

Het stond eerder deze maand in bijna alle kranten: de Oostenrijker Karl Rabeder heeft zijn villa verloot. De opbrengst, bijna 2 miljoen euro, steekt hij in zijn micro-kredietenfonds, naar het voorbeeld van YUNUS Mohammed. Deze Bengaalse bankier en economist kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede, samen met de GRAMEEN BANK, die hij oprichtte.
Ondertussen zit M Yunus sedert 2007, na kritische uitlatingen op ramkoers met de regering van zijn thuisland Bangladesh. Vrijgesproken van fraude in 2011, heeft de overheid Yunus opnieuw gedagvaard, oa voor belastingsontduiking. Mondsnoerderij, of is er meer aan de hand?
De villa van Karl Rabeder en zijn fonds MyMicroCredit
Mohammed YUNUS en zijn Grameen Bank

Wie een nieuwe woning bouwt doet dat uiteraard best energiezuinig en milieuvriendelijk. Maar een bewoonbare woning afbreken om een nieuwe te plaatsen is niet zo ecologisch! Het kan 50 jaar duren vooraleer een afbraak-heropbouw rendeert!
Je verneemt er meer over op www.lowtechmagazine.be

Ricoh, gespecialiseerd in digitale beeldverwerking en ook terug te vinden in onze fondsen, is voor de tweede maal op rij voorgedragen voor de titel world’s most ethical company. Deze titel wordt toegekend door www.ethisphere.com.

Ik had al een vermoeden: elektrische auto’s zijn proper, maar er is wel elektriciteit voor nodig. Maar wat als die elektriciteit gewonnen wordt uit fossiele brandstoffen? Zorgt dat dan niet voor CO²-uitstoot?
Een studie van SAM bevestigt: elektrische wagens dragen (voorlopig) weinig bij tot een propere wereld. Hybride wagens daarentegen, scoren enorm positief.
bronnen: SAM en www.lowtechmagazine.be.