Reeds bij de start van het fonds oordeelden wij dat het quasi onmogelijk zou zijn om de temperatuurstijging van de aarde te beperken tot 1,5°C en 2,0°C, de eerste doelstellingen van de klimaattop (Kyoto, Kopenhagen). Er leven bijna 8 miljard mensen op de aarde, en je kan die onmogelijk op één lijn krijgen. Sommige landen hebben zelfs commerciële voordelen bij de opwarming. Maar dat neemt niet weg dat de ‘grootverbruikers’ hun inspanningen om zelf het goede voorbeeld te geven met volle overtuiging moeten doorzetten.

De geo-politieke en economische toekomst van Europa is – dwingend – groen, of Europa kwijnt weg! Zonder een eigen groene economie blijven wij de speelbal van externe energieleveranciers. Ouderwetse bedrijven zijn vaak het meest afhankelijk: zij worden meer en meer verdreven door hoogtechnologische bedrijven. Als Europa ze niet zelf voorziet dan verliezen wij alle zelfstandigheid, wat de weg openzet voor uitbuiting van buitenaf en verarming.

Ondertussen is de opwarmingsgrens van de 2°C bereikt en op weg naar de 3°C. Op een bepaald ogenblik zal de natuur zelf maatregelen nemen. Te veel opwarming betekent een ruwere natuur en – niet te onderschatten – een groter risico op vulkaanuitbarstingen. Door de opwarming werkt de aardkorst minder isolerend. Vulkaanuitbarstingen kunnen zorgen voor een jarenlange en wereldwijde stofwolk in de atmosfeer, met een kouder klimaat als gevolg! Het afsmelten van het noordpoolijs kan ervoor zorgen dat de warme Golfstroom niet meer via West-Europa stroomt, zodat wij ijzige winters tegemoet gaan. Zoals Montreal en New York, die veel zuidelijker liggen dan Londen, maar dan zonder Golfstroom.

BIF EcoLogical blijft investeren in hoogtechnologische bedrijven die noodzakelijk zijn om een energie- of uitstootarme producten maken. Daarnaast blijft BIF EcoLogical oog hebben voor een ethisch correcte impact op de maatschappij. Het missen van de klimaatdoelstellingen is geen reden om onze strategie te wijzigen. Integendeel !!! Vandaar ook: wie belegt in BIF EcoLogical is bereid om een deel van de potentiële financiële winsten op te offeren om het bereiken van het tweede hoofddoel, het maatschappelijk rendement, mogelijk te maken.